Welkom in Damme!

 

Foto: Markt van Damme  

start > nl

 

Welkom in Damme!

Damme is een schilderachtig middeleeuws stadje in de polders op een steenworp van het historische Brugge en de Belgische kust. 

Historisch Damme.  Weinig kleine stadjes hebben zoveel monumenten als Damme: het gotische stadhuis, de Schellemolen, het 13e eeuwse Sint-Janshospitaal, de deels gerestaureerde stadswallen, oude polderhoeves... maar ook in de omliggende dorpen is heel wat architecturale schoonheid te bewonderen die getuigt van het rijke verleden van deze streek.

Recreatief en sportief Damme.  Damme is de ideale uitvalsbasis voor een gezinsuitstap.  Je kunt er rustig fietsen langsheen de kanalen of doorheen het groene polderlandschap.  Ook voor een deugddoende wandeltocht hoef je niet ver te zoeken; jaarlijks worden er verscheidene georganiseerd in de verschillende deelgemeentes.  Er zijn een aantal grote sportevenementen zoals de zwemwedstrijd Damme-Brugge, de poldertriatlon, de loopwedstrijd Damme-Brugge-Damme en verschillende wielerwedstrijden.

Feestelijk Damme.  In Damme weten ze zeker wat feesten is!  De plaatselijke kermissen zijn altijd een gezellige bedoening met vermaak en plezier voor alle leeftijden.  Maar is natuurlijk meer dan kermis alleen: de kasteelfeesten in Moerkerke, het Oud Landelijk Feest in Vivenkapelle, het rockfestival Laprock in Lapscheure om er maar enkele te noemen.

Natuurlijk en landelijk Damme.  De groene, vruchtbare polders worden afgewisseld met natte weilanden en natuurlijke kreken: een zegen voor de natuur.  De streek wordt doorsneden door drie grote kanalen; de oevervegetatie vormt de perfecte uitvalsbasis voor een hinderlaag van de blauwe reiger, die je hier regelmatig aan het werk kunt zien.  Aalscholvers, eenden en andere watervogels vinden hier eveneens hun gading.  De bermen hebben hun specifieke plantengroei en zijn de habitat voor verschillende kleine zoogdieren.  En wie liever een verkwikkende wandeling in een bos maakt, komt aan zijn trekken in het domein Ryckevelde te Sijsele.

Culinair Damme.  Tot ver over de landsgrenzen heen is Damme bekend voor haar gastronomie.  En terecht!  De vele gezellige restaurantjes serveren je de lekkerste (streek)gerechten in het unieke landelijke Damse kader.  En voor de fijnproevers is er het jaarlijkse streekproduktenfestival op de historische Markt.

Kortom, Damme is een levendige plaats met voor elk wat wils. Klik op de buttons links en rechts om meer te weten te komen over de Uylenspieghelstede.

  Damme
 Den Hoorn
 Hoeke
 Lapscheure
 Moerkerke
 Oostkerke
 Sijsele
 Vivenkapelle

 

 

 

 

 

Hendrik De Leyn - www.damme-online.com

sitemap